Continuturile amenintatoare, ofensive sau indecente sunt interzise, fie daca sunt in format public, mesaje private, comentarii la orice postare de pe acest blog, propaganda rasista, sau alte activitati care nu sunt etice sunt de asemenea interzise. Pentru ca ceea ce vei scrie pe acest blog sa si ramana postat, trebuie sa fii politicos in tot ceea ce vei face aici.
MULTUMESC PENTRU INTELEGERE !
Protected by Copyscape Original Content Check

20 decembrie 2009

3 LEGENDE DESPRE CRACIUN




In multe parti ale lumii, fie nu exista Mos Craciun, fie el este acompaniat de diferite personaje desprinse din legende superbe.






In Olanda, vine Sinterklaas, un mos asemanator cu mosul americanilor. Daca infatisarea este oarecum similara, ei bine, povestea difera. Sinterklaas ajunge la sfarsitul lui noiembrie, el luand calea apei tocmai din Spania, intr-un vapor cu aburi.

Nu exista reni, sanie sau zboruri spectaculoase. Mosul o ia la pas pe strazi, intalnindu-se cu toti copii. El este ajutat de Black Peter, un copil de culoare care a starnit mult controverse de-a lungul anilor. Unele carti spuneau ca Peter era sclavul lui Sinterklaas, facand referire la perioada de sclavie a negrilor. Ca sa scape de rasism, olandezii au gasit o solutie superba: Peter o ia pe cos inaintea Mosului si de acolo i se trage culoarea! Este cosar de meserie!

 


In Rusia exista Ded Moroz sau "Mos Gerila", tradus in romana. Ded Moroz imparte cadouri fie intrand pe cos, fie aparand la diverse petreceri. El vine de regula insotit de o nepoata, Snegurochka.

Legenda spune ca Ded Moroz fusese un vrajitor ce rapea copii si cerea cadouri pentru rascumparea acestora. Rusii l-au reconvertit intre timp, spunad ca, pentru a-si repara greselile din trecut, Mos Gerila a inceput sa imparta chiar el cadourile micutilor.

Mosul vine la rusi si in celelalte state care au suferit o influenta rusa categorica in troika, o sanie trasa de un cal.




 




In Marea Britanie, conceptul de Father Christmas era puternic pana nu demult. Acum el se cam confunda cu Santa, chiar daca deosebiri sunt multe intre cele doua persoanje. La inceputuri, Father Christmas nu aducea cadouri nimanui, el fiind bucuros si plin de optimism iarna. Avea o haina verde si a intrat in magica poveste a lui Dickens, "A Christmas Carol", devenind personajul “Ghost of Christmas Present”.

Father Christmas, asociat cu bunatatea si cu dragostea pentru copii, a inceput sa le dea cadouri acestora. Are reni, coboara pe cos si degusta, recapatandu-si puterile, mancarea lasata de familie special pentru el.