Continuturile amenintatoare, ofensive sau indecente sunt interzise, fie daca sunt in format public, mesaje private, comentarii la orice postare de pe acest blog, propaganda rasista, sau alte activitati care nu sunt etice sunt de asemenea interzise. Pentru ca ceea ce vei scrie pe acest blog sa si ramana postat, trebuie sa fii politicos in tot ceea ce vei face aici.
MULTUMESC PENTRU INTELEGERE !

10 august 2009

Cititul în … ochi

Ochii sunt cei care ne dau de gol de cele mai multe ori, chiar şi atunci când ne străduim din greu să ascundem ceva. Şi asta pentru că pupilele funcţionează în mod independent, iar ochii ocupă un loc focal în ansamblul trupului nostru.

Când suntem bucuroşi, excitaţi, entuziasmaţi de ceva, pupilele noastre se măresc. În mod similar, atunci când suntem trişti, plictisiţi, supăraţi, pupilele se fac foarte mici.

Observată iniţial de negustorii de nestemate chinezi, dilatarea pupilelor în funcţie de diferite stări a reprezentat un subiect de controversă în multe situaţii. De exemplu, cu câteva secole în urmă, prostituatele îşi puneau belladonna în ochi pentru a li se mări pupilele şi pentru a părea mai sexy. Nici jocurile de poker nu scapă acestui espect, unii jucători folosind chiar ochelari de soare pentru a ascunde o posibilă dilatare.

Atunci când negociem un contract cu un client sau când purtăm o discuţie de afaceri, putem afla gândurile interlocutorului prin simpla urmărire a pupilelor. Încearcă să fii interesat de partenerul tău de discuţii uitându-te atent în ochii lui. Se spune că pentru a construi relaţii bune cu o altă persoană, privirea noastră trebuie să se întâlnească cu a respectivei cam 60-70% din timp.


Locul exact în care privim, durata privirii precum şi numărul de priviri în acelaşi loc sunt date de contextul cultural şi de obiceiurile fiecărei culturi în parte.

Dar unde trebuie să fie aţintită privirea noastră atunci când discutăm cu cineva? Direct în ochii interlocutorului? În nici un caz. Zona ideală pentru aţintirea privirii este un triunghi imaginar între fruntea celeilalte persoane şi ochii acesteia. Nu domnilor, nu în decolteul doamnelor aşa cum se întâmplă din păcate de prea multe ori.

Ţine minte! Cu cât cobori privirea mai mult, cu atât relaţia devine mai intimă. Şi nu te sfătuiesc să faci asta cu persoane pe care de abia le-ai cunoscut.

De câte ori nu ţi s-a întâmplat să vezi oameni care vorbesc uitându-se în cu totul altă parte decât în ochii interlocutorilor săi? Şi mai rău e când o persoană vorbeşte iar cealaltă „ascultă” uitându-se în altă parte sau clipind foarte des. Este un gest pe care nu îl putem controla, dar care se traduce printr-un strigăt disperat al unei persoane plictisite de interlocutorul său.

Încearcă să fii politicos cu interlocutorii tăi. Dacă simţi că intervine plictiseala, mai bine te scuzi într-o manieră extrem de politicoasă şi pleci de acolo, decât să laşi să se vadă că eşti total neinteresat şi că e un chin pentru tine să participi la acea discuţie.

Despre prietenie

Despre prietenie  Se spune ca a fi sincer inseamna a nu ascunde nimic celuilalt, a te deschide tot. Este exact, dar criteriul acestei sinceritati il are intotdeauna celalalt, nu tu. Esti considerat sincer nu \"cand nu ascunzi nimic\" celuilalt, ci cand nu ascunzi ceea ce asteapta de la tine sa ascunzi.
Este poate paradoxal, dar asa e; sinceritatea ta nu se verifica prin tine, ci prin celalalt. Esti considerat sincer numai atunci cand spui ceea ce vrea si ceea ce asteapta altul de la tine sa spui. Daca ii marturisesti unei prietene ca e frumoasa si inteligenta, in timp ce ea nu e nici una nici alta, nu esti sincer. Daca ii spui ca e urata si foarte putin desteapta, esti sincer. Dar marturiseste-i ca toate acestea n-au absolut nici o importanta, ca altele sunt lucrurile pe care ai dori sa i le spui, ca isi macina timpul intr-un mod stupid, ca traieste o himera, ca viseaza la lucruri ce o indeparteaza de adevar si de fericire atunci sigur nu esti nici sincer, esti nebun.

Este poate ciudat, dar ne temem de o lume \"defavorabila\", de un mediu strain, cu care nu putem comunica, fatza de care nu putem fi \"sinceri\". Pentru a nu fi singuri vrem ca lumea sa fie sincera cu noi. Doar sinceritatea ne da aceasta certitudine ca suntem inconjurati de prieteni, de oameni care ne iubesc, ca nu suntem singuri. De aceea in ceasurile de mare singuratate se fac cele mai multe confesiuni, se deschid sufletele, oamenii se cauta unul pe altul: tocmai pentru a anula acel sentiment al izolarii definitive.
Sinceritatea este si ea, ca atatea altele, un aspect al instinctului de conservare. De fapt, sinceritatea participa la acea complicata clasa de sentimente si orgoliu ce se numeste prietenie si care, trebuie sa recunoastem, constituie unul dintre cele mai serioase motive de a iubi viata. In prietenie se intampla acelasi lucru: esti iubit nu pentru ceea ce esti tu, ci pentru ceea ce vede si crede prietenul tau in tine. Tu, omul, esti sacrificat intotdeauna. Esti iubit nu pentru tine, ci pentru ceea ce poti da, ceea ce poti justifica, verifica, contrazice sau afirma in sentimentele prietenului. Si nu te poti plange, pentru ca si tu faci la fel; toata lumea face la fel.

Ceea ce intristeaza oarecum intr-o prietenie este faptul ca fiecare dintre prieteni sacrifica libertatea celuilalt. Prin \"libertate\" inteleg suma posibilitatilor lui, vointa lui de a se schimba, de a se modifica, de a se compromite.
Esti iubit pentru ca prietenii s-au obisnuit cu tine sa te vada pe strada, sa te intalneasca la un anumit local sau pe terenul de sport, s-au obisnuit sa mergi cu ei la cinematograf, in vizita la cunostinte, sa-ti placa, in general, ceea ce la place si lor, sa gandesti, in general, ceea ce gandesc si ei. Unde esti tu in toate aceste sentimente ale lor? Esti descompus, distribuit si asimilat dupa vointa sau capriciul lor; iar tu faci la fel. Daca intr-o zi vrei sa faci altceva decat ceea ce se asteapta de la tine sa faci, atunci nu mai esti un bun prieten, atunci incomodezi, obosesti, stanjenesti. Cateodata esti tolerat; aceasta e tot ce poate oferi dragostea prietenilor tai libertatii tale: toleranta.